Vad kostar en badrumsrenovering?

Hur långt är ett snöre? Givetvis är det mycket svårt att på rak arm säga vad en badrumsrenovering kostar. I den här texten benar vi ut några de faktorer som avgör priset för en renovering.

Prisexempel 10 kvadratmeter badrum

En vanlig kostnad för en badrumsrenovering på 10 kvadratmeter med dusch och badkar (kaklat) är omkring 150 000 kronor utan ROT. Det är räknat grovt givetvis, men en vanlig fördelning av summorna kan då vara ca 70 000 kronor på arbete, 50 000 kronor på material och 30 000 kronor för inredningen. Efter ROT skulle kostnaden bli ca 125 000 kronor.

Arbete en av de stora posterna under en badrumsrenovering

Som kan utrönas ovan är arbetskostnaderna en av de stora posterna. Det här kan minskas väsentligt om du väljer att göra mycket själv. En snickare brukar kosta omkring 500 kronor i timmen, och kan behöva lägga omkring 40 timmar på ett 10 kvadratmeter stort badrum, vilket ger en kostnad på 20 000 kronor för snickaren innan ROT. Om du därtill ska anlita elektriker, plattsättare och rörmokare sticker kostnaderna iväg snabbt.

Det arbete som var och en av dessa grupper gör är även förenat med materialkostnader. Kanske är det här plattsättaren som är dyrast i det perspektivet – kakel kan snabbt bli dyrt (kostar inte sällan omkring 300 kronor per kvadratmeter).

Att få en badrumsrenovering billigt

Det går givetvis att komma undan långt mycket billigare än detta. Men faktum är att många lägger ganska stora summor på när det är dags för en badrumsrenovering från badrumsrenoveringargöteborg.se som kan hjälpa till. Det är en investering i huset, och till viss del kan man “få tillbaka” pengar när det är dags att sälja bostaden.

Billigare kakelval

Den som vill ha en badrumsrenovering billigt kan till exempel titta på att välja ett billigare kakel. Ha dock i åtanke att plattsättarens materialkostnader till 50 % är andra material, så som till exempel flytspackel, tätskikt och fog.

Riv själv

Något annat att titta på för den som vill komma undan med en badrumsrenovering billigt är att göra så mycket som möjligt själv. Ett ganska stort moment som du kanske inte behöver en snickare för är att riva ut det gamla badrummet. Genom att hyra en prisvärd container och ta hjälp av vänner eller familj kan den normalhändiga klara av jobbet på egen hand. Är du osäker på något – till exempel hur man stänger av och pluggar vatten – är det givetvis bäst att ta hjälp av en rörmokare (eller någon händig du känner).

Titta på vad du kan göra själv med el och VVS

En elektriker kommer du att behöva anlita om du ska koppla eller dra el. Däremot finns det andra elarbeten du kan göra själv – till exempel montera dosor och rör. El är ett område där det är mycket viktigt att man är säker på vad det är man faktiskt får göra och inte göra. Förutom att det kan vara farligt, riskerar du att få problem med försäkringsbolaget om en olycka senare skulle ske. Samma gäller givetvis med VVS – men reglerna kring rörarbeten är inte lika stränga som när det gäller el.