Vad innebär ”köksrenovering utan att byta stommar”?

Köksrenovering kan innebära att all inredning tas bort och att det tomma utrymmet fylls med allt från stommar och möbler till inredning. Men det är även möjligt att göra en renovering utan att byta stommar, vilket därmed är billigare och snabbare. Det kan ske genom att exempelvis byta luckor, byta beslag och renovera köksskivan.

Stommar är ”skelettet” eller ”grunden” som resterande inredning vilar på. Är dessa inte av dålig kvalité behöver de inte bytas. Istället kan pengar och tid läggas på de synliga delarna så vitvaror, luckor och övrigt.

Behöver stommarna bytas?

Om stommarna behöver bytas eller inte beror både på dess kvalité samt ålder. I riktigt gamla hur är dessa uppbyggda efter mått som inte följer dagens standard. Då kan det vara svårt att montera ny utrusning och nya lådor. Men är det passande stommar kan en mindre köksrenovering istället genomföras och ett nytt kök går att skapa till ett lägre pris.

Justeringar även med nuvarande stommar

Även om köksbänken önskas höjas eller spisen önskas flyttas kan det ofta genomföras trots att stommarna bevaras. Många utgår från att en total köksrenovering behöver ske när ändringar ska ske men det bästa är att anlita en snickare som kan undersöka kvalitén av stommarna och sedan ta beslut utifrån det. Kanske räcker det med viss ombyggnation utan att samtliga stommar behöver rivas ut.

Exempel på köksrenovering

  • Målning eller byte av köksluckor

Är köksluckorna i bra kvalité – men behov av ny färg? Lämna in dem för målning eller måla om dem själv. Är de trasiga eller önskas annat format? Köp nya luckor och skapa en ny känsla i köket.

Det är framförallt utseendet på köksluckorna som skapar den känsla som köket ger. Ska inte stommarna bytas kan största summan inom en köksrenovering stockholm läggas på köksluckorna. Dessutom kan beslagen bytas ut för ett helt nytt utseende.

  • Renovera istället för att byta bänkskivan

Är bänkskivan rejält sliten kan det vara lockande att byta ut den. Men kontrollera först alternativet. Kanske räcker det med att den slipas av och oljas in. Kostnaden blir betydligt lägre än att byta hela skivan.

  • Kakeldekor

Kakeldekor är självhäftande ark som kan monteras direkt på kakel. Detta utan att något klister behöver användas. Därmed kan dekoren lika lätt sättas upp som tas bort. Ett trevligt sätt att dölja fläckar på kakel eller för att ge kaklet lite mer ”liv”. Därmed minskas även kostnaden för denna del av renoveringen.